Tensiunea arterială variază zilnic după un “ceas biologic” – așa-numitul ritm circadian. Acesta ne ajută să supraviețuim optim, ne activează în situațiile de solicitare care apar pe parcursul zilei sau ne induce relaxarea.
În cursul dimineții se produce trecerea de la Sistemul Nervos Vegetativ Parasimpatic răspunzător de odihnă (cu puls și tensiune scăzute, cu relaxare musculară, cu metabolism redus pentru consum minim de energie, etc…), la Sistemul Nervos Vegetativ Simpatic răspunzător de reacția de luptă prin activarea secreției de Adrenalină și Noradrenalină (creșterea ritmului cardiac, creșterea presiunii sangvine, creșterea transpirației, etc…). Un orar prestabilit există și pentru hormonul de stres numit cortizol. El se sintetizează fiziologic într-o glandă care se gasește în polul superior al rinichiului (glanda suprarenală), adaptând organismul la starea de activitate. Concentrația maximă de cortizol în sânge apare la 30-60 minute de la trezire, apoi scade progresiv pe parcursul zilei, cel mai mic nivel fiind normal în intervalul orar 16-20. La persoanele care lucrează în ture de noapte acest ritm se dereglează, se inversează. De asemenea, ca răspuns la situațiile stresante, se eliberează suplimentar cortizol și concentrațiile variază mai mult pe parcursul zilei.
Când aceste sisteme sunt disfuncționale, poate să apară o creștere bruscă, exagerată, a tensiunii arteriale în cursul dimineții – adesea între 6 AM și 10 AM (HTA matinală). Studiile arată ca acest fenomen se asociază mult mai frecvent cu evenimente cardiovasculare majore în primele ore ale dimineții (crește cu 40% riscul de Infarct miocardic acut și cu 50% riscul de Accident vascular cerebral).
Este important să știm că oscilațiile tensionale sunt normale, dar puseele de tensiune care apar dimineața la trezire ne expun unui risc major!
SFATUL SPECIALISTULUI:
„Dacă dimineața vă treziți cu durere de cap, durere în piept chiar și de scurtă durată, dacă vă treziti mai obosiți decât la culcare (semn că somnul nu a fost odihnitor), trebuie să masurați si tensiunea arterială la trezire. Dacă sesizați ceva anormal, se impune un consult cardiologic care să cuprindă și Monitorizare ambulatorie automată tensională/24 ore pentru a identifica patologia și pentru a stabili împreuna cu medicul cardiolog cele mai bune măsuri pentru menținerea stării de bine a oragnismului dumneavoastră.”