1. Cura chirurgicală a ginecomastiei - Informații


Ce reprezinta ginecomastia si care sunt cauzele ei?

Sânul, atât la femei, cât și la bărbați, este alcătuit din: țesut glandular (glanda mamară) și țesut conjunctivo-adipos, cu rol de susținere și protecție. Majoritatea volumului mamar este țesut adipos. Deși prezintă aceleași componente anatomice, sânul barbatului se diferențiază de cel al femeii prin dimensiunile reduse și prin lipsa structurilor responsabile de secreția lactată (lobulilor glandulari). Aceste diferențe apar sub influența testosteronului din perioada de pubertate. El este cel care inhibă dezvoltarea glandei mamare la bărbați.
Cu toate acestea, există situații, nu rare la număr, în care un bărbat se poate prezenta la medic, acuzând creșterea în volum a sânului. Ținând cont de impactul psihosocial creat de aspectul fizic, dar și de numeroasele afecțiuni ce pot determina mărirea de volum a sânului, o evaluare medicală completă este necesară.

Primul pas într-o astfel de situație este reprezentat de stabilirea cauzei acestei creșteri - pe seama cărei componente a crescut sânul? Prin mărirea glandei mamare? Prin țesutul adipos reprezentat în exces la acest nivel? Printr-o formațiune tumorală, ce impune excluderea imediată a unui cancer de sân? Răspunsul la această întrebare influențează masiv managementul diagnostic și terapeutic ulterior al pacientului. Este necesar un examen clinic și o anamneză corectă pentru a ne orienta spre posibila cauză.

A. Creșterea asimetrică a unui singur sân, care prezintă la palpare o masă localizată excentric (nu centrată pe mamelon), dură, aderentă la planurile profundă, cu sau fără adenopatii asociate (ganglioni măriți de volum, cel mai adesea întâlniți la nivelul axilei), care poate asocia și o secreție mamelonară hemoragică, ridică suspiciunea unui cancer de sân. Deși doar 1 din 100 de cancere mamare afectează bărbații, orice suspiciune impune pasul doi -efectuarea de urgență a unei mamografii și ecografii mamare și chiar a unei biopsii din leziunea suspectă.
B. Creșterea nedureroasă, bilaterală a sânilor, de consistență moale la palpare, neînsoțită de secreții sau adenopatii, este sugestivă pentru acumularea de țesut adipos în exces, denumită adipomastie. În această situație, se recomandă scădere ponderală progresivă, iar în cazul eșecului acesteia, se poate apela la intervențiile cu scop estetic – lipoaspiratie sau interventie chirugicala.
C. Creșterea unuia sau ambilor sâni, ce prezintă la palpare o zonă centrală mai fermă, cu posibilă sensibilitate locală spontană sau la palpare, cu sau fără prezența unei secreții mamelonare albicioase, este sugestivă pentru o afecțiune benignă, caracterizată prin hipertrofia (mărirea) glandei mamare, cunoscută în termeni medicali drept ginecomastie. Această patologie afectează aproximativ 30% din bărbați de-a lungul vieții și se datorează unui dezechilibru dintre cantitatea de hormoni sexuali masculini (testosteron) și feminini (estrogeni) din organism, cu predominanța estrogenilor.
Odată ginecomastia diagnosticată, următorul pas este reprezentat de identificarea cauzei subiacente. Este important de avut în vedere că ginecomastia poate apărea în condiții fiziologice (o variantă a normalului) sau patologice (o boală cauzează creșterea în volum a glandei mamare) - 50% din cazuri.

a) Cauze fiziologice
În anumite perioade ale vieții, dezechilibre între concentrația de estrogeni și testosteron apar în mod normal la persoanele de sex masculin și în unele cazuri, acestea se pot manifesta chiar prin apariția ginecomastiei. Persoanele predispuse sunt sugarii, adolescenții și persoanele vârstnice.
Țesutul mamar palpabil este prezent la peste 90% din sugari și este datorat transferului transplancentar de estrogeni de la mamă. În mod normal regresează până la 1 an de viață, dar persistența ginecomastiei peste această vârstă necesită investigații suplimentare.
La pubertate, aproximativ 50% din băieți prezintă ginecomastie, dar în peste 90% din cazuri, aceasta dispare în curs de 2 ani. Creșterea glandei mamare în această perioadă se datorează unui decalaj între creșterea secreției de estrogeni, respectiv de testosteron. În general, această situație nu trebuie să îngrijoreze pacientul, recomandându-se monitorizare și scădere ponderală (excesul de țesut adipos favorizează conversia testosteronului în estrogeni, amplificând dezechilibrul hormonal). Dacă ginecomastia persistă peste 2 ani, investigații suplimentare sunt necesare, iar în caz de disconfort social amplificat, pacientul poate opta pentru o intervenție chirurgicală, în vederea micșorării sânilor.
Când ginecomastia apare la adult poartă numele de ginecomastie senilă. Aceasta afectează aproximativ 65% din bărbații peste 50 de ani și este secundară scăderii secreției de testosteron. În astfel de cazuri, se recomandă excluderea inițială a cauzelor patologice de ginecomastie. În cazul în care această afecțiune persistă și determină disconfort psihosocial, pacientul poate opta pentru îndepărtarea chirurgicală a țesutului mamar.

b) Cauze patologice
În afara condițiilor fiziologice, ginecomastia poate fi cauzată de consumul anumitor medicamente, suplimente alimentare sau droguri, de afecțiuni cronice (de exemplu, în ciroză hepatică, în disfuncția testiculară sau hipofizară cu scăderea producției de testosteron, în boală renală cronică sau în disfuncțiile glandei tiroide) sau rar în cazul unor tumori.
Unele medicamente (de exemplu, spironolactona, un antihipertensiv frecvent utilizat fie ca atare, fie în combinație cu alte medicamente, în preparate de tipul Diurex sau Diurocard), unele suplimentele alimentare (de exemplu, Tribulus Terrestris, ulei de arbore de ceai, ginseng, extract de levănțică), consumul de alcool, de droguri recreaționale (marijuana) sau, frecvent, la consumatorii de steroizi anabolizanți constituie 25% din cauzele de ginecomastie. Din acest motiv, un istoric al substanțelor consumate este necesar. Întreruperea agentului cauzator conduce în general la remiterea ginecomastiei. În unele cazuri, în special dacă expunerea a fost de lungă durată, în jurul glandei mamare se poate depune țesut fibros, care împiedică remiterea ginecomastiei în ciuda întreruperii consumului. În astfel de situații, corecția chirurgicală reprezintă o alternativă terapeutică.
Multiple boli cronice, manifeste clinic sau asimptomatice, pot cauza un dezechilibru al raportului estrogeni/testosteron, determinând ginecomastie. Astfel, în evaluarea unui pacient cu ginecomastie, este necesară excluderea unor patologii, precum ciroza hepatică, scăderea producției de testosteron prin disfuncție testiculară sau hipofizară, boală renală cronică sau în disfuncțiile glandei tiroide. Tratamentul bolii de bază determină în general remiterea hipertrofiei glandei mamare, dar în cazul unui parcurs îndelungat al afecțiunii, aceasta poate persista. În acest caz, se poate apela la intervenția chirurgicală în scopul reducerii disconfortului și stresului psihosocial.
Altă cauză frecventă de ginecomastie este reprezentată de obezitate, întrucât la nivelul țesutului adipos are loc conversia testosteronului în estrogeni. În această situație, diagnosticul de ginecomastie poate fi îngreunat de asocierea cu adipomastia (mărirea sânilor prin paniculul adipos). Indiferent, tratamentul în această situație este reprezentat de scăderea ponderală, în ajutorul căreia se poate apela și la reducerea chirurgicală a sânului.
O cauză rară, dar care trebuie mereu exclusă, este reprezentată de cauza tumorală. Incriminate pot fi unele tumori testiculare sau suprarenale secretante de estrogeni sau tumori secretante de HCG (un hormon similar hormonului luteinizant, care stimulează secreția de hormoni sexuali) și de aromatază (enzimă care asigură conversia testosteronului în estrogeni). Astfel, în orice caz de ginecomastie, o formațiune tumorală testiculară trebuie exclusă prin examen clinic și ecografie testiculară.

c) Ginecomastie idiopatică
În 25% din ginecomastii, nicio cauză patologică sau fiziologică nu poate fi identificată. În acest caz, nu există un tratament etiologic (prin care se încearcă tratarea cauzei), dar pacientul poate opta pentru un tratament cu scop estetic, chirurgical, pentru a îndepărta țesutul mamar în exces.

Imagini, poze, fotografii reale - inainte si dupa - cura chirurgicala a ginecomastiei

Ce rol are consultația preliminară în cazul curei chirurgicale a ginecomastiei?


Dacă aveți ginecomastie, intervenția chirurgicală de micșorare a sânilor poate fi o soluție. Aceasta presupune îndepartarea grăsimii, țesutului glandular sau pielii în exces. Rezultatul este un trunchi mai masculin, mai bine proporționat, care vă oferă libertatea și încrederea de sine pentru o viață activă. În unele cazuri, corecția ginecomastiei poate fi considerată o procedură reconstructivă, nu estetică. Operația poate fi practicată la orice vârsta, dar rezultatele optime sunt atinse dacă s-a încheiat procesul normal de creștere (pacientul a atins vârsta maturității fizice). De aceea, în cazul în care pacientul este adolescent, este posibil să fie nevoie de noi operații în viitor pe masură ce continuă dezvoltarea sânului.

Candidatul ideal pentru operație este barbatul normoponderal la care procesul de dezvoltare a sânului s-a oprit. Înaintea operației este necesară obținerea unui istoric medical complet și o examinare clinică atentă, asociată cu teste diagnostice endocrine pentru a determina o eventuală cauză.

Printr-o consultație la chirurgul plastician veți obține informații despre cum corecția ginecomastiei poate îmbunătății aspectul trunchiului, conferindu-vă un profil mai masculin. Consultația va cuprinde:
-o evaluare a dorințelor dumneavoastră
-discutarea opțiunilor disponibile
-rezultatele posibile ale reducerii mamare și riscurile asociate procedurii
Chirurgul plastician va explica cu atenție pașii operației. Veți primi instrucțiuni legate de:
- necesitatea unor analize preoperatorii
- medicamente pe care le puteți sau nu lua în ziua operației
- tipul de anestezie folosit
- ingrijiri și controale postoperatorii

Succesul operației presupune ca să vă expuneți deschis așteptările, să precizați orice tratamente pe care le urmați, suplimente alimentare, alcool, tutun, droguri recreaționale (marijuana). Asigurați-vă că medicul dumneavoastră este chirurg plastician certificat de catre Asociația Chirurgilor Plastici din Romania.

Consultația preliminară intervenției chirurgicale de ginecomastie se efectuează la Clinica ARK, situată în zona Dorobanți-Primăverii (între Aviatorilor și Floreasca).

Dr. Adrian Frunza

Doctor Adrian Frunză, medic primar chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă,
specialist "cura chirurgicala a ginecomastiei" Clinica ARK:

dr.AdrianFrunza@gmail.com
+40 759 012 314.
Dr. Clima

Doctor Ana Clima, medic specialist chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă

drclima.ana@gmail.com
+40 759 012 314.

2. Procedura medicală pentru cura chirurgicala a ginecomastiei, București, Clinica ARK: