Degetul in resort este o afectiune care poate aparea drept consecinta a uzurii zilnice sau a activitatii profesionale depuse.
Cauza este un proces inflamator care afecteaza teaca unuia din tendoanele degetelor mainii, tradusa in stadii incipiente printr-o acumulare de lichid care produce durere si umflarea degetului, dar ulterior se instaleaza un proces cicatriceal care jeneaza cursa fireasca al tendonului pana la blocarea sa completa in flexie si imposibilitatea miscarii.
Planul terapeutic se individualizeaza. In stadiul initial este suficient tratametul oral cu antiinflamatorii si punerea mainii in repaus, ulterior se trece la tratament injectabil. In cazul in care degetul afectat are o miscare intrerupta si se blocheaza uneori necesitand efort suplimentar pentru a-l mobiliza sau chiar indreptarea lui folosind mana contralaterala este necesara operatia. Interventia chirurgicala presupune “curatarea” invelisului tendonului, pentru a-i reda cursa completa. Imediat dupa operatie, pacientul poate relua miscarile degetelor; este necesara purtarea unui pansament si evitarea efortului fizic timp de 2 saptamani.
Rezultatele sunt cu atat mai bune cu cat interventia se efectueaza mai repede; amanarea operatiei scade sansele de restabilire a functiei originale, uneori ajungandu-se la degradarea tendonului pana la ruptura completa, daca leziunea este veche.